فهرست مطالب

رسانه های دیداری و شنیداری - پیاپی 42 (تابستان 1401)

نشریه رسانه های دیداری و شنیداری
پیاپی 42 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جمال محمدی*، صدیقه پیری، بختیار غریبی صفحات 5-28

    خانواده از جمله مضامین و بن مایه های محوری مجموعه های تلویزیونی است. پژوهش حاضر به مطالعه نشانه شناختی یکی از پربیننده ترین این مجموعه ها، باعنوان لحظه گرگ و میش، می پردازد که موضوع اصلی آن تحول خانواده در دهه های گذشته است. از مدل نشانه شناسی جان فیسک برای تحلیل متن استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که لحظه گرگ و میش با کاربست انواع مختلف رمزگان سعی در دراماتیزه کردن سویه های عادی زندگی خانوادگی و ایده آلیزه کردن خصایل پیشامدی آن دارد تا شکلی از خانواده آرمانی را که غیرتاریخی و ماورایی است به منزله الگو معرفی کند. ویژگی هایی مثل اقتدار مردانه، خانواده گسترده، فرزند آوری و همسرگزینی ستایش می شود و برای تعارض ها و واگرایی هایی خانواده صرفا راه حل هایی اخلاقی و فردی تجویز می شود. خانواده آرمانی پاسخ گویی تمامی نیازها و خواسته های اعضا است و یگانه مامن باثبات و تسلابخش است که فرد باید در پناه آن به جستجوی کمال برآید. برخی از عمده ترین مضامین این مجموعه که در سطح هر سه نوع رمزگان برساخت و بازنمایی می شود عبارتند از: نوستالژی گذشته طلایی؛ بازتولید ایدیولوژی مردسالاری؛ دراماتیزه کردن امور روتین و روزمره از طریق خلق صحنه ها، نماها و سکانس-های نامتعارف؛ توجیه اطاعت فرد از نهادهای ریشه دار سنتی؛ پنهان نمودن نقش ساختارهای اجتماعی؛ روانشناسانه کردن مسایل اجتماعی؛ ارایه راه حل فردی برای غلبه بر شکاف نسلی؛ برجسته کردن نقش افراد در کم رنگ شدن اعتماد اجتماعی؛ و بازنمایی تنوع گروه های اجتماعی و سبک های زندگی در قالب دوگرایی خیر و شر.

    کلیدواژگان: مجموعه تلویزیونی، دگردیسی خانواده، نشانه شناسی، بازنمایی
  • جواد سقا*، عبدالرضا سلمانی شاه محمدی، مهناز رونقی صفحات 29-58

    انتقال مفهوم فیلم به نابینایان ، یک پدیده چند بعدی است. این پدیده زیستی با کمک معانی مرتبط به آن ، تعیین می کند چگونه یک مخاطب نابینای سینما ، واقعیت چنین رویدادی را درک و تفسیر کند. انتقال مفهوم فیلم به افراد نابینا ، بستگی به روش ها و دانشی دارد که برای تحقق بهتر این امر به کار گرفته می شود.توصیف شفاهی یکی از این روش هاست. این مطالعه پدیدارشناسی تلاشی است برای اینکه انتقال مفهوم در تجربه زیسته افراد نابینای مادرزاد علاقمند به فیلم و سینما را تبیین کند. در این مطالعه روش پدیدارشناسی تفسیری استفاده شده است. این پژوهش در سال 1400 بر روی 25 فرد نابینای مادرزاد در تهران، شیراز ، رشت و یزد که به سینمای نابینایان و دیدن فیلم های دارای توصیف شفاهی علاقمند بودند، انجام شد. از مصاحبه های نیمه ساختارمند برای گردآوری داده ها استفاده شد. مصاحبه ها پس از پیاده سازی با رویکرد پدیدارشناسی ون منن مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. شش مضمون اصلی حس برتر ،ارتباط عاطفی ، وایتگری صوتی ، روایت مطلوب، اخلال و نقصان کلام استخراج شد. نتایج حاصل نشان داد تجربه زیسته نابینایان از انتقال مفهوم در فیلم شنوی منحصر به فرد است. لذا درک پیچیدگی های تجربیات نابینایان، در نظر گرفتن نیاز مخاطب نابینا در نمایش و توصیف صوتی دار کردن فیلم ، آموزش توصیف کنندگان یا روایتگران و توجه به توانمندیها، محدودیتها، باورها و نگرش های نابینایان برای بهره مندی مطلوب تر از این محصول فرهنگی فرهنگ ساز ضروری است.

    کلیدواژگان: انتقال مفهوم، نابینایان، توصیف صوتی، پدیدارشناسی
  • امیدعلی مسعودی*، فاطمه سیروس صفحات 59-80

    هدف این پژوهش شناخت روش های اقناع مخاطب در سریال های تلویزیونی است. موردمطالعه آن سریال خارجی چرنوبیل است. در این تحقیق با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی سیستماتیک انسلم اشترا وس، سریال چرنوبیل مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. یافته های تحقیق نشان داد:با توجه به اینکه فیلم و سریال اثر هنری نیز محسوب می شود، جذابیت تصویری، فضاسازی قوی، نورپردازی، رنگ محیط، لباس های نظامیان که در بهترین شکل ممکن طراحی شده، صحنه های انفجار، موقعیت های مکانی و جزییات دقیق نیروگاه چرنوبیل و جذابیت های نوستالژیکی مندرج در اثر، از دیگر عوامل اقناع و جذب تماشاگر در این سریال است.از دیگر ;کدهای مهم، بهت و وحشت است که کارگردان با استفاده از این تکنیک در صحنه های پیاپی با ساخت لحظات پر هرج ومرج، مخاطب را بهت زده کرده و با بهره از جاذبه احساس کنجکاوی اش را برمی انگیزد. نگاه منفی به مقامات شوروی، ایثار و فداکاری همرزمان، عمق فاجعه، شجاعت، ابهام و راز آلودگی، بی تجربگی، ایثار و فداکاری، انکار واقعیت و وجود شخصیت های بارز منفی در طول فیلم از مقولات برجسته ای است که باعث اقناع مخاطب شده است. درنهایت از بین مقوله های محوری به 2 دسته مقوله در کدگذاری انتخابی دست یافتیم که عبارت اند از: 1- جاذبه متن: شامل جملات طلایی، القای مستقیم،استعاره و تکرار،2-تصویر شامل جاذبه ترس و جاذبه احساس محتوای ارایه شده در فیلم با تکیه بر تکنیک القای مستقیم از طریق جملات تاثیرگذار مهم ترین عامل در این حوزه است. تاثیر خاص پیام ها بر مخاطبان کاملا مشهود است. سریال بانفوذ در درون گیرنده پیام توانسته به هدف اصلی منبع که پروپاگاندای هالیوود است دست یابد.

    کلیدواژگان: اقناع مخاطب، سریال های خارجی، تحلیل محتوای کیفی، چرنوبیل، تصویر
  • حمید محمدی*، اکبر نصراللهی صفحات 81-108

    این مقاله به موضوع سیاست گذاری رسانه های نوین در ایران می پردازد. امروزه هرگونه سیاست گذاری رسانه ای مستلزم لحاظ کردن دیگر زمینه های ارتباطات از جمله فناوری های نوین ارتباطی است. هدف تحقیق شناسایی نقاط قوت،ضعف،فرصت ها و تهدیدهای سیاست گذاری رسانه های نوین در ایران با محوریت سازمان صدا و سیما و مرکز ملی فضای مجازی است.در این تحقیق با استفاده از روش ماتریس تحلیلی سوات، سیاست گذارهای سازمان صدا و سیما و مرکز ملی فضای مجازی در مواجهه با رسانه های نوین از طریق مصاحبه هدفمند با 26 نفر از کارشناسان و صاحبنظران حوزه رسانه و سیاست گذاری، مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که نقاط ضعف سازمان صدا و سیما درسیاست گذاری رسانه های نوین بیشتر از نقاط قوت آن و تهدید های پیش روی این سازمان نیز بر فرصت های آن غلبه دارد که این سازمان باید با دستور کار قراردادن سیاست های علمی ، پرهیز از موازی کاری ،مقاومت در برابر فشار های غیر رسمی و بکارگیری سیاست های مخاطب پسندانه در راستای کاهش آسیب پذیری خود اقدام کند. در مقابل، نقاط قوت مرکز ملی فضای مجازی در سیاست گذاری این رسانه ها بیشتر از نقاط ضعف آن و فرصت های پیش روی این مرکز نیز بر تهدید های آن غلبه دارد که این مرکز نیز باید با نظارت هر چه بیشتر بر فضای مجازی کشور با تقویت زیر ساخت ها و ایجاد شبکه ملی اطلاعات ، سیاست گذاری در خصوص تولید محتوا با مضامین سبک زندگی ایرانی -اسلامی ، استفاده از توان شرکتهای دانش بنیان و بخش خصوصی در این حوزه وسیاست گذاری در راستای ارتقای سواد رسانه ای مردم از طریق این فناوری ها، از فرصت های بیرونی در راستای تقویت نقاط قوت خود بهره بیرد. این نتایج عناصر سیاسی و ایدیولوژیک و پیچیدگی فرایند های آن را در سیاست گذاری رسانه ای نشان می دهد.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری، سیاست گذاری رسانه ای، رسانه های نوین، صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران، مرکز ملی فضای مجازی
  • محمدجواد گهربخش*، شهاب اسفندیاری، پدرام رستمی صفحات 109-134

    مجموعه ی روایت فتح یکی از شاخص ترین سری مستندهای مربوط به جنگ هشت ساله ی ایران و عراق است و به نوعی به تاریخ مصور دفاع مقدس تبدیل شده است. سیدمرتضی آوینی نویسنده، تدوینگر و چهره اصلی تولید این مجموعه، برای توصیف رویکرد و شیوه تولید این مجموعه از اصطلاح «مستند اشراقی» استفاده می کرد. مبانی نظری، فلسفی و همچنین جهان بینی آوینی سبب شده است که این مجموعه در میان همتایان خود شاخص شود. فضاسازی یکی از مهم ترین عناصری است که آوینی به وسیله آن اندیشه و ایدیولوژی خود را در بافت و بطن فیلم نقطه گذاری می کند. این پژوهش با تحلیل نحوه استفاده از سه تمهید تدوین، گفتار روی تصویر و مصاحبه نشان می دهد که مهم ترین ویژگی های فضاسازی در روایت فتح به چه شکلی تحقق یافته اند و در نهایت با نظر به ویژگی های این مجموعه مستند، برخی ابهامات موجود در مفهوم سینمای اشراقی را مورد بررسی قرار می دهد. نتایج نشان می دهد که در بنا نهادن فضای خاص این مجموعه، تدوین مهم ترین و موثرترین تمهید مورداستفاده آوینی در تحقق این امر است. این مقاله همچنین به بررسی انتقادی کاربرد مفاهیمی مانند واقعیت، خودبنیادی، سوبژکتیویته و مونتاژ در آثار آوینی پرداخته و برخی ابهامات در این زمینه را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: سیدمرتضی آوینی، روایت فتح، سینمای اشراقی، فضاسازی
  • احمدرضا معتمدی*، حورا معتمدی صفحات 135-162

    ظرفیت های خاص عنصر زمان ، چونان علمی و هنری بودن آن ، که می توان در دراماتیک سازی پدیده ها مورد نظر قرار گیرد، ویژگی منحصربفردی به آن در مقوله سینما بخشیده و خوانش های متفاوتی را دامن زده است، خوانش هایی که منجر به دریافت های متنوع می شود و قابلیت های نمایشی آن را هر چه بیشتر آشکار می سازد. یک خوانش متفاوت را از دریچه ی نظریه دریافت و خصوصیاتی که در زمینه ی پژوهش های مختلف ایجاد می کند، می توان جستجو نمود.هدف اساسی این پژوهش، پاسخ دادن به این پرسش است که سینما چگونه زمان را عرضه می کند و مخاطب چگونه زمان را دریافت می کند؟ این مقاله توصیفی - تحلیلی است. وجه توصیفی آن بحث زمان از منظر متفکرین و تمرکز روی زمان سینمایی است و جنبه تحلیلی آن به بازنمایی زمان سینمایی از دریچه نظریه دریافت، پرداخته است .برای گردآوری اطلاعات نیز از روش کتابخانه ای استفاده شده است. در نتیجه ی پژوهش نشان داده شده است که مواردی چون پایان باز، نشانه ها و رمزگان سینمایی، نگاه های منتقدانه (نقد گرایی)، تکرار و دریافت ابعاد جدید، پرکردن فضاهای خالی داستانی، دریافت متفاوت و وابسته به شرایط فردی و فکری و پیشینی و در هربار تماشا و... ازجمله ویژگی هایی است که از طریق آن، مخاطب می تواند به دریافت پدیده زمان در سینما نایل گردد.

    کلیدواژگان: زمان، خوانش های متفاوت، قابلیت های نمایشی، نظریه دریافت، زمان سینمایی، نقدگرایی
  • پویا رئیسی، مسعود نقاش زاده*، رامتین شهبازی صفحات 163-188

    امروزه بسیاری از سریال های تلویزیونی مکان محور، تنها دارای یک لوکیشن اصلی هستند. در برخی از آثار موفق این گونه نمایشی، به نظر می رسد عدم تنوع و تغییر مکان (لوکیشن)، نه تنها مانعی برای روایت پردازی و زایش امکانات معنایی مرتبط با مکان نشده، بلکه فرصت های تازه ای را نیز فراهم آورده است. هدف مقاله حاضر، واکاوی جلوه های استحاله مکان و فضا در سریال های تلویزیونی با رویکرد نشانه معناشناختی است. بر اساس یک انتخاب هدفمند، سریال «خانه سبز» از میان سریال های مکان محور به عنوان نمونه مطالعاتی مورد خوانش قرار می گیرد تا به این پرسش پاسخ داده شود که یک مکان ثابت در سریال های تلویزیونی چگونه دستخوش تغییرات معنایی گوناگون می شود. روش تحقیق این پژوهش از نوع کیفی و تحلیل نشانه معنا شناختی بوده و ابزار گردآوری داده ها شامل فیش برداری از منابع مکتوب و متنی کردن نمونه مطالعاتی است. نتیجه ای که از تحلیل یافته های مقاله حاصل گردیده، نشان می دهد که یک مکان واحد علی رغم ثابت بودگی می تواند وجوه استعاری متعدد بیابد و تغییرات معنایی گوناگونی را تجربه کند. همچنین مکان در این قبیل سریال ها می تواند تا رسیدن به وضعیت استعلایی پیشروی کند و در فرآیند تبدیل مکان به فضا، جلوه های معنایی گسترده ای از جمله کیفیت «روح مکان» را به اثر ببخشد.

    کلیدواژگان: نشانه-معناشناسی، مکان و فضا، استعلا، روح مکان، سریال تلویزیونی خانه سبز
|
  • Jamal Mohamadi *, Sedige Piri, Bakhtiar Gharibi Pages 5-28

    The family is one of the main themes or motives in television series. These series, just like any other media products, attempt to encode their preferred meanings and messages in different technical, social and ideological levels . This article is to do a semiotic study about one of the most popular series named Lahzaye Gorgo Mish whose central theme is about the transformation of family in recent past decades. The theoretical constructs include family transformation in late modernity, the integration/ contradiction of the family, and the media construction of family. We have used semiotic model developed by John Fiske for text analysis. It is concluded that this series, through using different social and technical codes, is an attempt to dramatize the usual aspects of everyday life and idealize its incident features in order to represent an ideal form of family which is ahistorical and transcendental. Elements like patriarchy, extended family, reproduction are deserved and contradictions and divergences are introduced as problems that are solved only by way of ethical and personal solutions. It is claimed that the ideal family is a response to all the needs and demands of the members and is the only safe place for the individuals to seek perfection. Some of the main themes of this series include: nostalgia for the golden past, the reproduction of patriarchal ideology, the justification of traditional authority, concealing of social structures, introducing individual solutions for intergenerational gap and highlighting the role of the individuals in in decreasing social trust.

    Keywords: TV Series, Family Transformation, Semiology, Representation
  • Javad Sagha *, Abdolreza Salmani Shah Mohammadi, Mahnaz Ronaghi Pages 29-58

    The transfer of the concept of film to the blind is a multidimensional phenomenon. This biological phenomenon, with the help of its related meanings, determines how a blind cinema audience will understand and interpret the reality of such an event. The transmission of the concept of film to blind people depends on the methods and knowledge that are used to achieve this better. Oral description is one of these methods. This phenomenological study is an attempt to explain the transfer of meaning in the lived experience of congenitally blind people interested in film and cinema. In this study, the method of interpretive phenomenology has been used. This research was conducted in 1400 on 25 congenitally blind people in Tehran, Shiraz, Rasht and Yazd who were interested in cinema for the blind and watching films with oral descriptions. Semi-structured interviews were used to collect data. The interviews were analyzed by Van Manen's phenomenological approach after implementation. Six main themes of superior sense, emotional communication, vocal whiteness, optimal narration, speech disorder and deficiency were extracted. The results showed that the lived experience of the blind from the transfer of the concept is unique in the audio film. Therefore, understanding the complexities of the experiences of the blind, considering the need of the blind audience to show and describe the film, training descriptors or narrators and paying attention to the abilities, limitations, beliefs and attitudes of the blind to benefit more from this cultural product It is essential.

    Keywords: Concept transmission, the Blind, audio description, Phenomenology
  • Omid Ali Masoudi *, Fatemeh Sirous Pages 59-80

    The purpose of this study is to identify the methods of persuasion of the audience in TV series. The subject of that study is the foreign series Chernobyl.the Chernobyl serial has been analyzed using the systematic qualitative content analysis method of Anselm Strauss.The findings show that, given that movies and TV series are also works of art, visual appeal, strong atmosphere, lighting, ambient color, military uniforms designed in the best possible way, explosion scenes, location and precise details of the Chernobyl power plant and attractions.Another important code is astonishment and horror, which the director uses this technique in successive scenes by creating chaotic moments, excites the audience, and arouses his curiosity by using gravity.Negative view of the Soviet authorities, self-sacrifice, the depth of the tragedy, courage, ambiguity, and mystery, inexperience, self-sacrifice, denial of reality, and the presence of prominent negative characters throughout the film are prominent categories that have convinced the audience.Finally, among the central categories, we obtained 2 categories of categories in the selected coding, which are: 1- Text attraction: including golden sentences, direct induction, metaphor, and repetition, 2- Image including fear attraction and emotional attractionThe content presented in the film, relying on the technique of direct induction through influential sentences, is the most important factor in this field. The influential series within the message receiver has been able to achieve the main goal of the source, which is Hollywood propaganda.

    Keywords: Audience persuasion, Foreign series, Qualitative Content Analysis, Chernobyl, image
  • Hamid Mohammadi *, Akbar Nasrollahi Pages 81-108

    This article concerns the new media policy-making in Iran. Today, any media policy-making requires consideration of other areas of communication, including new communication technologies. The purpose of this study is to identify the most important strengths, weaknesses, opportunities and threats of new media policy-making in Iran with the focus on the IRIB organization and the National Center of Cyberspace .This research uses a method based on SWOT Analysis Matrix to deal with the IRIB & the National Center of Cyberspace’s media policy-making whit new media. Therefore, purposive interviews were conducted with 26 managers and experts in the area of policy making and media. The findings demonstrate that in new media policy-making, weaknesses of the IRIB organization outnumber the strengths, with the future threats overshadowing the opportunities. Therefore, The organization must reduce its vulnerability by putting scientific policies on the agenda, avoiding duplication of work, resisting informal pressures, and using audience-friendly policies. On the contrary, strengths of the National Center of Cyberspace outnumber the weaknesses, with the future opportunities overshadowing the threats. Therefore, This center should also monitor the country's cyberspace as much as possible by strengthening the infrastructure and creating a national information network, policy-making on content production with Iranian-Islamic lifestyle themes, using the power of knowledge-based companies and the private sector and policy-making in order to promote people's media literacy, take advantage of external opportunities to strengthen its strengths.These findings show the political and ideological components as well as their complicated processes in media policy-making.

    Keywords: Policy-making, Media Policy-making, New media, IRIB, National Center of Cyberspace
  • Mohammad Javad Goharbakhsh *, Shahab Esfandiary, Pedram Rostami Pages 109-134

    The Ravayat-e fath series is one of the most valuable documentary series about the eight-year period of the Iran-Iraq war and has somehow become the visual history of the Holy Defense. Avini called his method in this series, illuminating(Sabke Eshraghi).Theoretical and philosophical foundations as well as Avini's worldview have made this series stand out among its peers. Construction of space is one of the most significant elements through which Avini points his thoughts and ideology in the context of the film. This research analyzes the three devices of editing, voice over and interview to demonstrate the way in which the most noticable features of space-creation in the narration of Ravayat-e fath have been fulfilled and finally by considering the characteristics of this series, puts the spotlight on the ambiguities of the illuminationist style. The findings show that despite the importance of each of the three devices in constructing space, editing is avini's most considerable tool for this purpose. In addition, the paper critically examines Avini's use of concepts such as reality, autonomous reason, subjectivity and montage and highlights some ambiguities.

    Keywords: Seyed Morteza Avini, Ravayat-e fath series, Illuminationist style, Construction of space
  • Ahmadreza Motamedi *, Hoora Motamedi Pages 135-162

    The special capacities of the time element, such as the scientific and artistic nature of this particular phenomenon, which can be used in the dramatization of phenomena, has given it a unique feature in the category of cinema and has created different readings, readings that lead to various receptions. And reveals its dramatic capabilities . A different reading can be found through the sight of reception theory and the characteristics that creates in the field of various researches.The main Research objective is to answer the question of how cinema presents time and how the audience receives time? As a result of research, it has been shown that items such as open ended, cinematic signs and codes, critical views (critique), repeating and receiving new dimensions, complete empty story spaces, different reception depending on individual, intellectual and prior conditions am, etc. are some of the features the audience by them can achieve the phenomenon of time in cinema.

    Keywords: time, different readings, dramatic capabilities, Reception Theory, time cinematic, critique
  • Poya Raissi, Masoud Naghashzadeh *, Ramtin Shahbazi Pages 163-188

    Nowadays, many of the television series are location-based, and they have only a main fixed place. In some successful series of this category, it seems that the fixedness and lack of variation of the place (location), Not only doesn’t prevent the emergence of narrative, meaning and significant facilities related to the location, it also provides new opportunities. The main aim of the current study is to identify the semiotic-phenomenological aspects of place Transformation in location-based TV series. Therefore, the "Khane Sabz" series served as the research sample in order to answer the question of how a fixed place in a TV series can undergo different meaning changes and transformations. The research employed a Paris school semiotics method. Data collection involved taking notes from library resources and textualizing the research sample. The findings show that the place can take on multiple metaphorical attributes and undergo different transformations in despite its fixedness. Moreover, place in such a series can progress towards a transcendental state; and by transitioning into space, it can endow the series with varied phenomenological and significant effects, such as the quality of genius loci.

    Keywords: Semiotic Phenomenology, Place, Space, transcendental, Genius loci, Khane Sabz TV Series